Sušárna ovoce v Ráji je součástí rodinné farmy Markových ve Všeni v Mokrém, okres Semily, kraj Liberecký, 6 km jižně od Turnova.

Ovoce sušíme na statku v Českém ráji a kromě pěstování zemědělských plodin a chovu zvířat se sušárenství věnujeme již déle než 10let.

Veškeré ovoce je šetrně usušené horkým vzduchem a je prosté jakýchkoliv konzervačních nebo dalších přidaných látek.

Mezi nejoblíbenější výrobky patří sušené půlené švestky ("švestkové bonbony") nebo sušené celé a půlené hrušky.

Naše sušárenská sezóna začíná v létě se zráním třešní a višní a končí na podzim se sklizní švestek a hrušek.

Příznivé účinky sušeného ovoce

Již naši předkové uměli sušené ovoce využívat nejen v kuchyni k přípravě pokrmů, k svačině při práci, ale i v lidovém léčitelství.

Například jablka používali proti neuróze, kornatění tepen a zácpě. V ovoci nalézali i přirozené osvěžení. Dnes se má za to, že jablka očišťují organismus, snižují obsah cukru v krvi, snižují cholesterol a upravují krevní tlak. Velmi výživné jsou hrušky, je dobré jíst je při duševní vyčerpanosti. Švestky se používaly proti nadýmání a jiným střevním potížím. Meruňky posilňují mozek a brzdí stárnutí buněk.

Proti civilizačním nemocem se doporučuje konzumovat třešně, višně a další ovoce vždy v čerstvém stavu vypěstované nejlépe bez pesticidů a dozrálé v korunách stromů ozářených sluncem. Takto vypěstované ovoce je i zárukou, že po šetrném sušení bude výsledný produkt vysoké kvality.

Záhumní sad naší rodiny pohledem ke vsi.
Dědeček ukazuje vnukům, jak se sází ovocný stromek.

Krátké okénko do historie sušení ovoce

Sušení ovoce bylo v minulosti jednou z nejdůležitějších konzervačních metod umožňujících uchování ovoce přes zimu. Z historického hlediska mělo sušení ovoce na území České republiky nejsilnější kořeny nejen na Slovácku a Valašsku, ale také na Litoměřicku a pak také zde u nás v Podkrkonoší a v Českém ráji, takže tyto regiony byly označovány také jako "sušárenské komory."

Aktuální snímek dochovalé sušárny na ovoce z Poddoubí v Českém Ráji. Topilo se dřevem. Ovoce, především švestky, se v takovéto sušárně usušily ca za 24 hodin.

Systém záklopek skrývajících plata pro sušení ovoce. Pod nimi byla pec.

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky