Sušárna ovoce v Ráji je součástí rodinné farmy Markových ve Všeni v Mokrém, okres Semily, kraj Liberecký, 6 km jižně od Turnova.
Ovoce sušíme na statku v Českém ráji a kromě pěstování zemědělských plodin a chovu zvířat se sušárenství věnujeme již déle než 10let.
Veškeré ovoce je šetrně usušené horkým vzduchem a je prosté
jakýchkoliv konzervačních nebo dalších přidaných látek.
Mezi nejoblíbenější výrobky patří sušené půlené švestky ("švestkové bonbony") nebo sušené celé a půlené hrušky.
Naše sušárenská sezóna začíná v létě se zráním třešní a višní a končí na podzim se sklizní švestek a hrušek.
Příznivé účinky sušeného ovoce
Již naši předkové uměli sušené ovoce využívat nejen v kuchyni k přípravě pokrmů, k svačině při práci, ale i v lidovém léčitelství.
Například jablka používali proti neuróze, kornatění tepen a zácpě. V ovoci nalézali i přirozené osvěžení. Dnes se má za to, že jablka očišťují organismus, snižují obsah cukru v krvi, snižují cholesterol a upravují krevní tlak. Velmi výživné jsou hrušky, je dobré jíst je při duševní vyčerpanosti. Švestky se používaly proti nadýmání a jiným střevním potížím. Meruňky posilňují mozek a brzdí stárnutí buněk.
Proti civilizačním nemocem se doporučuje konzumovat třešně, višně a další ovoce vždy v čerstvém stavu vypěstované nejlépe bez pesticidů a dozrálé v korunách stromů ozářených sluncem. Takto vypěstované ovoce je i zárukou, že po šetrném sušení bude výsledný produkt vysoké kvality.
Krátké okénko do historie sušení ovoce
Sušení ovoce bylo v minulosti jednou z nejdůležitějších konzervačních metod umožňujících uchování ovoce přes zimu. Z historického hlediska mělo sušení ovoce na území České republiky nejsilnější kořeny nejen na Slovácku a Valašsku, ale také na Litoměřicku a pak také zde u nás v Podkrkonoší a v Českém ráji, takže tyto regiony byly označovány také jako "sušárenské komory."
Aktuální snímek dochovalé sušárny na ovoce z Poddoubí v Českém Ráji. Topilo se dřevem. Ovoce, především švestky, se v takovéto sušárně usušily ca za 24 hodin.
Systém záklopek skrývajících plata pro sušení ovoce. Pod nimi byla pec.